Η συνεχής προσπάθεια επιστημονικών ομάδων απ’ όλο τον κόσμο έχει δώσει ισχυρά όπλα στον σύγχρονο οφθαλμίατρο για την αντιμετώπιση των περισσότερων οφθαλμολογικών παθήσεων.

YAG Laser καψουλοτομή

Η αφαίρεση του καταρράκτη και η τοποθέτηση ενδοφακού στον οφθαλμό ακολουθείται ορισμένες φορές από τη θόλωση του μεμβρανώδους σάκου που τον συγκρατεί.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται δευτερογενής καταρράκτης και αντιμετωπίζεται με τη χρήση YAG Laser (Meridian) για την διάνοιξη μικρής οπής που βελτιώνει άμεσα και θεαματικά την όραση.

Cross linking κερατοειδούς

Είναι η τελευταία εξέλιξη στην αντιμετώπιση του κερατόκωνου εμποδίζοντας την πρόοδό του. Ειδική ουσία (ριβοφλαβίνη) εφαρμόζεται στον κερατοειδή ο οποίος στη συνέχεια εκτείθεται  σε υπεριώδες φως με τη χρήση ειδικής συσκευής (VEGA – CSO). O κερατοειδής έτσι ισχυροποιείται. Αποτέλεσμα είναι η βελτίωση των τοπογραφικών χαρακτηριστικών και σε πολλές περιπτώσεις αυτό βελτιώνει την όραση. Συχνά μπορεί να συνδυαστεί επιλεκτική εφαρμογή laser στον κερατοειδή με οδηγό την τοπογραφία της επιφάνειας.

cso

Φάρμακα κατά της Νεοαγγείωσης < anti-VEGF >

Νέες ελπίδες στην αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών ηλιακής εκφύλισης ωχράς, διαβητικής ωχροπάθειας και απόφραξης φλεβών του αμφιβληστροειδούς δίνει η χρήση σύγχρονων αντινεοαγγειακών ουσιών. Με αποδεδειγμένα αποτελέσματα, μετά από πολυετείς μελέτες, έρχονται να προστεθούν στο οπλοστάσιο της οφθαλμολογίας κατά των ιδιαίτερα σύγχρονων αυτών προβλημάτων. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται με ειδική ανώδυνη ένεση στον οφθαλμό ώστε να δράσουμε πάνω στην βλάβη.
Μεγάλες μελέτες σε πολλές χώρες έχουν αποδείξει εδώ και αρκετά χρόνια την αξία αυτής της θεραπείας.

SLT laser - Θεραπεία γλαυκώματος

Η εκλεκτική τραμπεκουλοπλαστική με laser (SLT) είναι μία νέα τεχνική που χρησιμοποιεί λέιζερ Nd: YAG για να στοχεύσει τα κύτταρα του trabeculum και να τα διεγείρει. Το trabeculum είναι ο ηθμός από όπου αποχετεύεται το υδατοειδές υγρό, η αυξημένη πίεση του οποίου προκαλέι γλάυκομα.  Το SLT laser έχει ελάχιστη θερμική επίδραση, άρα δεν καταστρέφει τους ιστούς και μπορεί με ασφάλεια να επαναληφθεί.