ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

     Όσο μεγαλώνουμε η όραση μας αλλάζει. Τα χρώματα γίνονται λιγότερο έντονα, τα φώτα το βράδυ ενοχλούν περισσότερο, οι λεπτομέρειες γίνονται πιο δύσκολα αντιληπτές. Όλα αυτά είναι στοιχεία της αλλαγής στη σύσταση του φακού του ματιού που με την πρόοδο του χρόνου θα οδηγήσει σταδιακά στη θόλωση του που ονομάζουμε καταρράκτη.

     Συχνά ο καταρράκτης μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή άλλων παθήσεων ή μπορεί να προκληθεί επίσης από τη χρόνια λήψη φαρμάκων όπως η κορτιζόνη.

     Ο καταρράκτης αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά. Στο παρελθόν υπήρχε η τακτική της αναμονής μέχρι να “ωριμάσει”, δηλαδή να είναι προχωρημένος ο καταρράκτης και πολύ θολή η όραση μέχρι να φτάσουμε στην επέμβαση. Πλέον οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές απαιτούν την έγκαιρη επέμβαση. Όταν λοιπόν η όραση μειωθεί στο 50% ο ασθενής πρέπει να αρχίζει να σκέφτεται την χειρουργική αντιμετώπιση.

     Η σύγχρονη χειρουργική οφθαλμολογία προσφέρει πλέον μεθόδους αντιμετώπισης του καταρράκτη χωρίς την ανάγκη νοσηλείας. Αναίμακτες τομές χιλιοστών μόνο και αναισθησία με σταγόνες προσφέρουν την δυνατότητα της άμεσης επιστροφής στις καθημερινές ενασχολήσεις.

     Η εταιρεία ALCON ηγέτης και πρωτοπόρος στην χειρουργική οφθαλμολογία έχει εξελίξει ειδικές συσκευές που προσφέρουν τη δυνατότητα σήμερα να αντιμετωπίζουμε την επέμβαση καταρράκτη σαν υπόθεση ρουτίνας.

      Θεμελιώδες χαρακτηριστικό της χειρουργικής καταρράκτη είναι η αντικατάσταση του θολωμένου κρυσταλλοειδούς φακού με ένα  τεχνητό ενδοφακό, φτιαγμένο από ειδικό συνθετικό υλικό, απόλυτα βιοσυμβατό. Το Κέντρο Όρασης Ηπείρου επιλέγει την καλύτερη ποιότητα ενδοφακών ώστε να διασφαλίζεται το καλύτερο χειρουργικό αποτέλεσμα.

Η  τεχνολογική  εξέλιξη  των  ενδοφακών  μας  επιτρέπει  να  γίνουμε  ακριβέστεροι  και  ποιοτικότεροι  ακόμα  στα  μετεγχειρητικά μας αποτελέσματα. Όταν για παράδειγμα ο ασθενής πάσχει από αστιγματισμό τότε χρησιμοποιούμε τους “τορικούς” ενδοφακούς ώστε να ελαχιστοποιούμε την ανάγκη χρήσης γυαλιών για μακρυά μετά την επέμβαση.

banner

    Ωστόσο παραμένει η ανάγκη για χρήση γυαλιών για διάβασμα. Η σύγχρονη τεχνολογία μας προσφέρει λοιπόν τους “πολυεστιακούς” ενδοφακούς. Επιτρέπουν στον ασθενή να βλέπει μακρυά αλλά και κοντά χωρίς την ανάγκη χρήσης γυαλιών. Είναι για το λόγο αυτό η επιλογή νεώτερων, επαγγελματικά ενεργών ανθρώπων που δεν θέλουν στην  καθημερινότητά τους να εξαρτώνται από βοηθήματα. Το καλύτερο δείγμα τέτοιου φακού σήμερα είναι ο τριπλοεστιακός ενδοφακός AcrySof IQ PanOptix από την εταιρεία ALCON. Με τη σύγχρονη σχεδίασή του καταφέρνει να προφέρει την καλύτερη δυνατή όραση μακρυά, κοντά αλλά και στις ενδιάμεσες αποστάσεις. Έτσι μπορούμε να απολαμβάνουμε ευκρινή μακρινή όραση σε μία παράσταση στο θεάτρο ή στη τηλεόραση στο σπίτι, να διαβάζουμε με ευκολία ένα βιβλίο ή κάποιο έγγραφο αλλά και να μπορούμε να σερφάρουμε με άνεση στον υπολογιστή ή στο tablet μας.

panoptix-imagewjpg

Σχετικό video

Συχνές Ερωτήσεις