Εντρόπιο – Εκτρόπιο βλεφάρων

Τί είναι το εντρόπιο και το εκτρόπιο;

Το εντρόπιο είναι μια πάθηση στην οποία το χείλος του κάτω βλεφάρου στρέφεται προς τα μέσα, με αποτέλεσμα οι βλεφαρίδες να τραυματίζουν τον οφθαλμό.

Στο εκτρόπιο αντίθετα, το βλέφαρο στρέφεται προς τα έξω με αποτέλεσμα να μη μπορεί να προστατευτεί φυσιολογικά το μάτι, να ερεθίζεται και να δακρύζει.

Ποιές είναι οι αιτίες;

Η πιο κοινή αιτία τόσο του εντροπίου όσο και του εκτροπίου είναι οι αλλαγές που επέρχονται με την ηλικία στους συσχετισμούς των μυών και των μαλακών ιστών των βλεφάρων. Άλλες αιτίες εντροπίου αποτελούν οι ουλές του επιπεφυκότα του οφθαλμού από συγκεκριμένες παθήσεις και από τραυματισμούς. Άλλες αιτίες εκτροπίου αποτελούν ουλές του δέρματος περί το βλέφαρο, όγκοι των βλεφάρων και η πάρεση του προσωπικού νεύρου.

Τα συμπτώματα του εντροπίου και του εκτροπίου του βλεφάρου είναι το οφθαλμικό άλγος, οι εκκρίσεις, ο ερεθισμός του οφθαλμού, η θόλωση της όρασης και το αίσθημα ξένου σώματος. Και οι δύο καταστάσεις δε, μπορεί να προκαλέσουν, εάν επιμείνουν, σοβαρό πρόβλημα με τον κερατοειδή του οφθαλμού.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Η διόρθωση τόσο του εντροπίου όσο και του εκτροπίου είναι χειρουργική και χρησιμοποιούνται εξειδικευμένες τεχνικές, εξατομικευμένες για το πρόβλημα του κάθε ασθενούς, υπό τοπική αναισθησία.