Γιατί είναι σημαντικός έλεγχος της όρασης μας

Η όραση είναι μια από τις αισθήσεις που χρησιμοποιούμε το περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, είναι επίσης μια από τις αισθήσεις που “παραβλέπεται” όσον αφορά τη φροντίδα της.

Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Όταν τα μάτια μας δουλεύουν απολύτως τέλεια, δεν τους δίνουμε ποτέ σημασία. Μοχθούν ταπεινά στο υπόβαθρο λειτουργώντας με πάνω από δύο εκατομμύρια μέρη, δίνοντας μας τη δυνατότητα να δούμε τον κόσμο σε όλο του το μεγαλείο καθώς και να στηρίξουν όλες τις υπόλοιπες αισθήσεις μας.

Για παράδειγμα, ο εγκέφαλος μπορεί να αξιολογήσει την θερμοκρασία ενός μετάλλου πολύ πριν το αγγίξεις. Τυπικά τα καυτά μέταλλα αναδίδουν κόκκινες αποχρώσεις, έτσι η όραση υποστηρίζει την αφή προειδοποιώντας τον εγκέφαλο ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο να τα πλησιάσουμε. Αυτό αποτελεί έναν από τους πολλούς λόγους για τους οποίους τα μάτια μας οφείλουν να έχουν την καλύτερη φροντίδα που μπορούμε να τους παρέχουμε.

Όμως, υψηλό ποσοστό ανθρώπων ζουν με έλλειψη της όρασης.

Ένας από τους κύριους λόγους αποτελεί το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αναβάλλουν την εξέταση των ματιών τους μέχρι να παρατηρήσουν σημαντική αλλαγή στην όρασή τους.

Ανεξαρτήτως εάν αντιμετωπίζετε ξηρότητα οφθαλμού ή όχι, μία αλλαγή στην όρασή σας ή έχετε τέλεια όραση, είναι σημαντικό να εξετάζετε τα μάτια σας συχνά αφού παθήσεις μπορούν να εντοπιστούν πολύ νωρίτερα από την εκδήλωσή τους.

Σίγουρα, πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν την οφθαλμολογική εξέταση εξαιτίας του φόβου τους ότι μπορεί να χρειαστούν γυαλιά μυωπίας. Ωστόσο μην αφήσετε κάτι τέτοιο να σας σταματήσει: τη σημερινή εποχή υπάρχουν πολλές επιλογές οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν στη βελτίωση της όρασης χωρίς την χρήση γυαλιών.

Έχοντας αυτό υπόψη, θα αφιερώσουμε λίγο χρόνο ώστε να δώσουμε στα μάτια σας την αγάπη και φροντίδα που τους αξίζει και να ανακαλύψουμε μερικούς από τους καλύτερους τρόπους για την φροντίδα τους.

8 Βήματα για υγιή μάτια

Η φροντίδα για υγιή μάτια δεν θα έπρεπε να θεωρείται αγγαρεία. Εδώ θα βρείτε οχτώ εύκολα βήματα για να φροντίζετε τα μάτια σας και να βεβαιωθείτε ότι βλέπετε φωτεινά και καθαρά μέσα στο Καινούριο Έτος.

  1. Πηγαίνετε τακτικά για εξέταση

Έχει ήδη αναφερθεί μία φορά αλλά εφόσον πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να αναβάλλουν την εξέτασή τους μέχρι να είναι πολύ αργά και η όρασή τους περιορίζεται, μία φορά δεν είναι ποτέ αρκετή.

Οι οφθαλμίατροι συνιστούν την οφθαλμολογική εξέταση τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο χρόνια, ανεξαρτήτως εάν πιστεύετε ότι η όρασή σας βρίσκεται στα καλύτερά της. Μερικές παθήσεις που απειλούν την όραση, όπως είναι το γλαύκωμα, δεν έχουν κανένα ουσιαστικό σύμπτωμα. Αλλά μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρό σας, μπορεί εύκολα να οδηγήσει στον εντοπισμό τους και να αντιμετωπιστούν προτού χειροτερέψουν.

  1. Ελέγξτε το οικογενειακό σας ιστορικό ματιών

Υπάρχουν πάνω από 350 κληρονομικές ασθένειες ματιών, συμπεριλαμβανομένου του γλαυκώματος, του κερατόκωνου, της αχρωματοψίας, και δυστροφίες κερατοειδούς. Εάν είστε ενήμεροι για το ιστορικό  της υγείας των ματιών της οικογένειάς σας, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να διαγνωστούν, θεραπευτούν και χειριστούν τέτοιες ασθένειες. Εάν δεν είστε ενήμεροι ακόμα, πληροφορηθείτε και ενημερώστε τον οπτικό σας.

  1. Διατηρήστε καλή υγιεινή ματιών

Δεν θα φανταζόσασταν ότι τα μάτια σας μπορούν να είναι ακάθαρτες περιοχές, ωστόσο τα ακουμπάμε με τα χέρια μας μέχρι και εκατό φορές την ημέρα, μεταφέροντας τους έτσι βακτήρια από διάφορες αμφισβητήσιμες  επιφάνειες.

Συνιστάται να αποφεύγετε το υπερβολικό τρίψιμο των ματιών, ειδικά σε ακάθαρτους ή εξωτερικούς χώρους. Ενδείκνυται επίσης το επιμελές πλύσιμο και στέγνωμα των χεριών πριν την εφαρμογή φακών επαφής ώστε να αποφευχθούν μολύνσεις που απειλούν την όραση.

  1. Πάντα χρησιμοποιείτε (ηλιακή) προστασία

Είναι ένας μεγάλος μύθος ότι η ζημιά των ματιών γίνεται μόνο όταν ο ήλιος είναι στον ουρανό και φωτίζει λαμπερά. Το γεγονός είναι ότι, ακόμη και σε συννεφιασμένες φθινοπωρινές μέρες, είναι πιθανό τα μάτια σου να πάθουν βλάβη από τις ακτίνες UV. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να φοράτε υψηλής ποιότητας γυαλιά ηλίου με πλήρη προστασία κατά τις UV όταν έχει ήλιο, συννεφιά, αέρα, ή το οτιδήποτε, καθώς και σε περιοχές με υπερβολική αντηλιά όπως κοντά σε νερό ή χιόνι.

  1. Σταματήστε το κάπνισμα, ή τουλάχιστον μειώστε το

Όλοι γνωρίζουμε πόσο κακό μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα στην υγεία γενικότερα. Αλλά δεν αναφέρεται αρκετά το πόσο επιβλαβές πραγματικά μπορεί το κάπνισμα να είναι για τα μάτια σας.

Το κάπνισμα μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες ανάπτυξης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, μία από τις κυριότερεςαιτίες απώλειας όρασης. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά μπορείτε να χάσετε την όρασή σας σε πολύ νεαρότερη ηλικία.

  1. Αλλάζετε τακτικά τα καλλυντικά μακιγιάζ σας

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν μακιγιάζ το οποίο μπορεί να είναι επιβλαβές για το δέρμα και τα μάτια τους. Αυτό συμβαίνει γιατί τα καλλυντικά για μακιγιάζ έχουν διάρκεια ζωής, με μερικά προϊόντα να αντέχουν μερικούς μήνες ενώ άλλα μερικά χρόνια. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να ελέγχετε τη συσκευασία των καλλυντικών συχνά, καθώς και να το αφαιρείτε κάθε βράδυ πριν από τον ύπνο ώστε να μειώσετε περαιτέρω τον κίνδυνο για μολύνσεις.

  1. Να φοράτε γυαλιά ασφαλείας

Τα γυαλιά ασφαλείας μπορεί να μην δείχνουν κουλ, αλλά θα βοηθήσουν στην προστασία των ματιών σας από εκτινασσόμενα θραύσματα και λεπτόκοκκη σκόνη τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν από ελάχιστο ερεθισμό μέχρι και καταστροφικό τραυματισμό. Είτε βρίσκεστε σε εργασιακό χώρο είτε έξω στον αγωνιστικό χώρο, θα πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να βρείτε πληροφορίες όσον αφορά την προστασία των ματιών από τον οργανισμό σας ή από φιλανθρωπικές για τα μάτια όπως είναι η RNIB.

  1. Ακολουθήστε καλή διατροφή για τα μάτια

Η τυπική σημερινή δυτική διατροφή είναι χαμηλή σε πολλές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά τα οποία είναι ουσιώδη για τη διατήρηση της καλής υγιεινής των ματιών και της ποιότητας της όρασης.

Για παράδειγμα, μια καλή διατροφή για τα μάτια μπορεί να είναι αυτή που είναι πλούσια σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, η λαχανίδα, το σέσκουλο, και το λάχανο. Αυτά τα φαγητά μπορεί να βοηθήσουν στην καθυστέρηση εκδήλωσης καταράχτη και εκφύλιση ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία AMD. Άλλα φαγητά όπως τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τα σπόρια, οι καρποί, και τα λιπαρά ψάρια έχουν επίσης δείξει αποτελέσματα στην βελτίωση της υγιεινής των ματιών και καθυστερούν αυτές τις βλαβερές παθήσεις των ματιών.