Τι είναι η τοπογραφία κερατοειδούς και γιατί είναι σημαντική;

Τι είναι η τοπογραφία κερατοειδούς και γιατί είναι σημαντική;

Η τοπογραφία κερατοειδούς είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο που δημιουργεί έναν χρωματικά κωδικοποιημένο, τρισδιάστατο χάρτη της επιφάνειας του κερατοειδούς – του εξωτερικού φακού του ματιού.

Η εξέταση πραγματοποιείται με ένα όργανο που ονομάζεται τοπογράφος κερατοειδούς, το οποίο προβάλλει δακτυλίους φωτός στον κερατοειδή και στη συνέχεια αναλύει τις ανακλώμενες εικόνες χρησιμοποιώντας ειδική τεχνολογία.

Αυτή η διαδικασία είναι χρήσιμη για τους οφθαλμίατρους για τη διάγνωση, την παρακολούθηση και τη θεραπεία συγκεκριμένων παθήσεων των ματιών που επηρεάζουν τον κερατοειδή χιτώνα. Χρησιμοποιείται επίσης για προσαρμογή φακών επαφής και προετοιμασία χειρουργικής επέμβασης στα μάτια.

Η τοπογραφία κερατοειδούς δεν αποτελεί μέρος της απλής οφθαλμολογικής εξέτασης, αλλά εάν εσείς ή ο οφθαλμίατρος έχετε ανησυχίες για την υγεία του κερατοειδούς σας, μπορεί να προταθεί.

Σε τι χρησιμοποιείται η τοπογραφία κερατοειδούς;

Ένας υγιής, φυσιολογικός κερατοειδής έχει ομαλή καμπυλότητα και λεία επιφάνεια. Μια σάρωση τοπογραφίας κερατοειδούς παρέχει εικόνα για τυχόν καμπυλότητες ή επιφανειακές ανωμαλίες που μπορεί να υπάρχουν. Τέτοιες ανωμαλίες μπορεί να υποδεικνύουν ασθένειες, ουλές και άλλες καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του κερατοειδούς σας.

Η τοπογραφία του κερατοειδούς χρησιμοποιείται για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

 • Διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία παθήσεων των ματιών που αφορούν τον κερατοειδή χιτώνα.
 • Αξιολόγηση τραυματισμών ή παραμορφώσεων του κερατοειδούς.
 • Προετοιμασία για χειρουργική επέμβαση στα μάτια και παρακολούθηση της μετεγχειρητικής οφθαλμικής υγείας.
 • Μέτρηση καμπυλότητας του κερατοειδούς (για αστιγματισμό) και πάχους κερατοειδούς.
 • Προσαρμογή ειδικών φακών επαφής.

Η τοποθέτηση φακών επαφής μέσω τοπογραφίας του κερατοειδούς συνιστάται σε άτομα που χρειάζονται φακούς επαφής μετά από διαθλαστική χειρουργική επέμβαση, καθώς και σε όσους έχουν αστιγματισμό ή κερατόκωνο – μια προοδευτική ασθένεια των ματιών που κάνει τον κερατοειδή να διογκώνεται σε σχήμα κώνου.

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Κερατόκωνος

Παθήσεις που προσδιορίζονται χρησιμοποιώντας τοπογραφία κερατοειδούς

Ποιες συγκεκριμένες παθήσεις παρακολουθούνται με τοπογραφία κερατοειδούς; Οι οφθαλμίατροι μπορεί να συστήσουν μια εξέταση για τον εντοπισμό ή/και την παρακολούθηση των ακόλουθων:

 • Αυξήσεις του κερατοειδούς όπως πτερύγιο.
 • Εκδορές και έλκη κερατοειδούς.
 • Τραύματα ή ουλές κοντά στον κερατοειδή που μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγή σχήματος.
 • Αστιγματισμός, ειδικά μετά από χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης κερατοειδούς (κερατοπλαστική).
 • Κερατόκωνος (ανίχνευση πρώιμων σημείων της νόσου και παρακολούθηση της εξέλιξης).

Εάν έχετε οφθαλμική νόσο που απαιτεί σταθερή παρακολούθηση, ο οφθαλμίατρος σας θα σας ενημερώσει πόσο συχνά θα χρειαστείτε εξέταση τοπογραφίας κερατοειδούς.

Η τοπογραφία του κερατοειδούς χρησιμοποιείται για τον χειρουργικό σχεδιασμό

Οι χειρουργικές επεμβάσεις απαιτούν λεπτομερή προγραμματισμό, ειδικά εκείνων που αφορούν τον κερατοειδή. Οι συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις που κάνουν χρήση της τοπογραφίας του κερατοειδούς περιλαμβάνουν αυτές που έχουν σχεδιαστεί για να διαμορφώσουν – και ακόμη και να αντικαταστήσουν – τον κερατοειδή.

 • Μετά από μεταμόσχευση κερατοειδούς, ένας οφθαλμίατρος μπορεί να χρησιμοποιήσει τοπογραφία κερατοειδούς για να προσδιορίσει πότε και πού πρέπει να αφαιρεθούν τα ράμματα.
 • Η διασύνδεση κολλαγόνου του κερατοειδούς είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται για την ενίσχυση του ιστού του κερατοειδούς για τα άτομα που έχουν κερατόκωνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι τοπογραφίες κερατοειδούς χρησιμοποιούνται επίσης μετεγχειρητικά για την παρακολούθηση του ματιού.
 • Σε διαθλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις όπως η LASIK, ο κερατοειδής αναδιαμορφώνεται για να διορθώσει διαθλαστικά σφάλματα όπως η μυωπία. Η τοπογραφία του κερατοειδούς χρησιμοποιείται για να κατευθύνει έναν οφθαλμίατρο ακριβώς πώς και πού να αναδιαμορφώσει τον κερατοειδή.
 • Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη περιλαμβάνει την αντικατάσταση του φυσικού φακού του ματιού με ενδοφθάλμιο φακό (IOL). Μια σάρωση τοπογραφίας κερατοειδούς μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του ιδανικότερου ενδοφθάλμιου φακού που πρέπει να εισαχθεί κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης τοπογραφίας κερατοειδούς

Η τοπογραφία του κερατοειδούς είναι γρήγορη, ανώδυνη και μη επεμβατική. Η διαδικασία διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα, αν και μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές για μέγιστη ακρίβεια. Οι φακοί επαφής πρέπει να αφαιρεθούν πριν από τη σάρωση.

Κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης τοπογραφίας κερατοειδούς, θα καθίσετε μπροστά από ένα μεγάλο όργανο που μοιάζει με κύπελλο (που ονομάζεται τοπογράφος κερατοειδούς) με φωτισμένους κύκλους στο εσωτερικό του.

Στη συνέχεια, το φως προβάλλεται στους κερατοειδείς σας και λαμβάνονται φωτογραφίες καθώς κοιτάζετε τον τοπογράφο. Ο οφθαλμίατρος σας θα εξετάσει αυτές τις εικόνες μαζί σας είτε κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας είτε σε ένα επόμενο ραντεβού και στη συνέχεια θα συστήσει τα επόμενα βήματα για την κατάστασή σας με βάση τα ευρήματά τους.

Παρόλο που η τοπογραφία του κερατοειδούς δεν συνιστάται για κάθε ασθενή, εξακολουθεί να είναι σημαντικό για όλους να υποβάλλονται σε ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση μία φορά το χρόνο. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε την καλή υγεία των ματιών και να εντοπίσετε προβλήματα στα μάτια μικρά και μεγάλα.