Να προτιμήσω πολυεστιακό ενδοφακό για την εγχείρηση καταρράκτη;

Εάν χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη και θέλετε να είστε λιγότερο εξαρτημένοι από τα γυαλιά μετά την επέμβαση, ίσως θέλετε να σκεφτείτε τους πολυεστιακούς ενδοφακούς (IOL) για να επεκτείνετε το εύρος της καθαρής όρασής σας.

Στο παρελθόν, ο πρωταρχικός στόχος της επέμβασης καταρράκτη ήταν να αποκαταστήσει την όραση ενός ατόμου για οδήγηση, παρακολούθηση τηλεόρασης και άλλες εργασίες που απαιτούν καλή μακρινή όραση. Ένας ασθενής για να δει καθαρά από κοντά μετά την επέμβαση καταρράκτη , θα πρέπει να φορά διπλοεστιακά γυαλιά ή γυαλιά ανάγνωσης για να διορθώσει την αναπόφευκτη μετεγχειρητική πρεσβυωπία.

Πλέον, οι ασθενείς με καταρράκτη έχουν την επιλογή των πολυεστιακών ενδοφακών που μπορούν να διορθώσουν την όραση μακριά, κοντά καθώς και όλες τις ενδιάμεσες αποστάσεις.

Αυτοί οι προηγμένοι ενδοφακοί διόρθωσης της πρεσβυωπίας είναι από πολλές απόψεις παρόμοιοι με τους διπλοεστιακούς και πολυεστιακούς φακούς επαφής. Και επειδή οι πολυεστιακοί ενδοφακοί εμφυτεύονται μέσα στο μάτι, δεν απαιτούν καμία φροντίδα και αντικατάσταση όπως οι φακοί επαφής.

Πολλοί ασθενείς που επιλέγουν πολυεστιακούς ενδοφακούς διαπιστώνουν ότι μπορεί να μην έχουν γυαλιά ή μπορεί να χρειάζονται μόνο γυαλιά ανάγνωσης περιστασιακά για να διαβάζουν μικρά γράμματα.

Είστε καλός υποψήφιος για πολυεστιακούς ενδοφακούς;

Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας για να προσδιορίσετε εάν είστε καλός υποψήφιος για πολυεστιακούς ενδοφακούς είναι η προθυμία σας να αποδεχτείτε κάποιο συμβιβασμό στη οξύτητα της μακρινής σας όρασής, ώστε μετά από επέμβαση καταρράκτη να είστε λιγότερο εξαρτημένοι από γυαλιά υπολογιστή ή/και γυαλιά ανάγνωσης .

Εάν δεν είστε διατεθειμένοι να δεχτείτε αυτό το είδος συμβιβασμού, εάν π.χ το επάγγελμά σας απαιτεί να έχετε την καλύτερη δυνατή μακρινή όραση ανά πάσα στιγμή ή εξαιρετική νυχτερινή όραση — εάν είστε πιλότος ή κάποιος που αφιερώνει πολύ χρόνο στην οδήγηση σε άγνωστες περιοχές τη νύχτα — τότε μάλλον δεν είστε καλός υποψήφιος για πολυεστιακούς ενδοφακούς. Μπορεί να εξυπηρετηθείτε καλύτερα με τυπικούς μονοεστιακούς ενδοφακούς για βέλτιστη όραση από απόσταση, παρόλο που αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστείτε διπλοεστιακούς ή πολυεστιακούς φακούς επαφής ή γυαλιά ανάγνωσης για να βλέπετε καθαρά από κοντά.

Επίσης, εάν έχετε μια προϋπάρχουσα πάθηση εκτός από τον καταρράκτη που επηρεάζει την όρασή σας στο ένα ή και στα δύο μάτια (εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, για παράδειγμα), συνήθως θα είστε πιο ευχαριστημένοι με τυπικούς μονοεστιακούς ενδοφακούς. Οι πολυεστιακοί ενδοφακοί απαιτούν καλή οπτική οξύτητα και στα δύο μάτια για καλύτερα αποτελέσματα.

Ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να αξιολογήσει την υγεία των ματιών σας κατά τη διάρκεια της ολοκληρωμένης οφθαλμολογικής εξέτασης πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να προσδιορίσει εάν έχετε οφθαλμικά προβλήματα που δεν σχετίζονται με τον καταρράκτη και που μπορεί να επηρεάσουν την όρασή σας μετά από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη