Θα πιστεύετε ότι είναι εύκολο να αποφασίσει κανείς πιο είναι το καλύτερο: φακοί επαφής, γυαλιά ή χειρουργική με χρήση laser. 

Αλλά αναλόγως με το ποιον ρωτάτε, τις εμπειρίες του και το τι έχουν διαβάσει, το στάδιο της ζωής στο οποίο βρίσκονται ή και για ποιόν δουλεύουν, μπορεί να λάβετε διαφορετικές απόψεις και πληροφορίες. 

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν απευθύνεστε στο διαδίκτυο για απαντήσεις. Τα διαδικτυακά φόρουμ είναι στη γενική περίπτωση αναξιόπιστα και ανεπίσημα, τα ειδησεογραφικά sites μεταδίδουν συνήθως διογκωμένες και μεροληπτικές πληροφορίες, και τα άρθρα από blogs είναι -τις περισσότερες φορές- γραμμένα με μόνο σκοπό να πουλήσουν κάτι. 

 Είναι υπερβολή να ζητήσει κανείς μια ξεκάθαρη, αμερόληπτη επισκόπηση και σύγκριση των κύριων μεθόδων βελτίωσης των προβλημάτων όρασης; 

Από ό,τι φαίνεται, είναι. Έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια. 

Γνωρίζουμε ότι τα γυαλιά είναι καλύτερα σε ορισμένες περιπτώσεις, για ορισμένους ανθρώπους, οι φακοί επαφής προσφέρουν μια βελτίωση σε άλλες περιπτώσεις για άλλους ανθρώπους και ότι το ίδιο συμβαίνει με τη περίπτωση της χειρουργικής επέμβασης με χρήση laser. 

 Έτσι, προκειμένου να εξοικονομήσετε χρόνο από το να χάνεστε μέσα σε ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών, φόρουμ και απόψεων, θα σας παραθέσουμε απλώς τα γεγονότα ώστε να αποφασίσετε μόνοι σας. 

 Σε αυτό τον οδηγό, θα εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης γυαλιών, φακών επαφής και χειρουργικής επέμβασης laser και θα τα συγκρίνουμε μεταξύ τους. Φυσικά, ορισμένα σημεία του οδηγού εξαρτώνται από την κάθε περίπτωση και τις ανάγκες, επομένως θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως γενικές κατευθυντήριες γραμμές, βασισμένες στην εμπειρία του μέσου ατόμου. 

Τα πλεονεκτήματα των γυαλιών οράσεως: Φθηνή όραση για τους πολλούς.

 • Τα γυαλιά προσφέρουν καλή όραση με χαμηλό κόστος. 
 • Οι περισσότεροι μπορούν να τα φορέσουν και είναι διαθέσιμα προς πώληση παντού. 
 • Τα γυαλιά είναι ασφαλή και απίθανο να προκαλέσουν οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση. 
 • Τα γυαλιά μπορούν προστατέψουν τα μάτια από τραυματισμούς. 
 • Υπάρχουν διάφοροι τύποι γυαλιών που βοηθούν με τη πρεσβυωπία. 
 • Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, τα γυαλιά είναι η φθηνότερη μορφή διόρθωσης προβλημάτων όρασης. 

Τα γυαλιά είναι η καλύτερη λύση από πολλές πτυχές, τουλάχιστον σε σύγκριση με τους φακούς επαφής. Ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των γυαλιών είναι και ο λόγος που είναι τόσο διαδεδομένα: σχεδόν όλοι μπορούν να τα φορέσουν, ανεξαρτήτως ηλικίας, συνταγογράφησης, ή στυλιστικών προτιμήσεων, κάνοντάς την μια απλή, άμεση και προσβάσιμη λύση για τη διαχείριση προβλημάτων όρασης. 

Συνολικά, είναι επίσης ο ασφαλέστερος τρόπος διόρθωσης προβλημάτων όρασης· δεν έρχονται σε επαφή ούτε αλλάζουν το μάτι σας με οποιονδήποτε τρόπο, που σημαίνει ότι δε χρειάζεται να μεταβείτε σε κάποια κλινική για επέμβαση όπως στη περίπτωση της χειρουργικής με laser ή δεν σας εκθέτουν σε κίνδυνο μόλυνσης όπως γίνεται με τους φακούς επαφής. 

Μπορούν ακόμα να λειτουργήσουν ως ένα εμπόδιο μεταξύ των ματιών σας και των στοιχείων της φύσης, βοηθώντας στη προστασία των ματιών σας από ατμοσφαιρικούς ρύπους, σκόνη και σωματίδια. Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα των γυαλιών είναι ότι δεν είναι απλώς ικανά να διορθώσουν προβλήματα οράσεως σε μικρές ή μεγάλες αποστάσεις, αλλά επιπλέον, προσφέρουν ένα τρόπο διόρθωσης της πρεσβυωπίας και των προβλημάτων ανάγνωσης. 

Αυτό επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους, χρησιμοποιώντας τύπους φακών όπως οι διπλοεστιακοί, τριπλοεστιακοί, πολυεστιακοί και varifocal progressive lenses. 

Σαν μια τελική σημείωση, πολλοί πιστεύουν ότι τα γυαλιά δεν τους ταιριάζουν και φαντάζουν ανόητα, αλλά υπάρχει μεγάλη τάση στη χρήση μη-συνταγογραφημένων γυαλιών, με κίνητρα λόγους εμφάνισης. Διασημότητες όπως η Jessica Alba, η Tina Fey, η Emma Watson και ο Elton John φοράνε γυαλιά και ας μην χρειάζεται και όποιο και αν είναι το στυλ σας, μπορείτε να βρείτε το ζευγάρι γυαλιών που να σας ταιριάζει. 

Τα μειονεκτήματα της χρήσης γυαλιών οράσεως: Η εμφανής, περιοριστική λύση

 • Τα γυαλιά είναι ακατάλληλα για πολλές δραστηριότητες και τύπους εργασίας. 
 • Τα γυαλιά καταστρέφονται εύκολα και χάνονται.
 • Ορισμένοι θεωρούν τα γυαλιά άβολα, αγχωτικά και/ή μη ελκυστικά. 
 • Τα γυαλιά ανάγνωσης είναι μια περιορισμένη λύση για την πρεσβυωπία. 
 • Σε βάθος χρόνου, τα γυαλιά είναι πιο κοστοβόρα από τη χειρουργική επέμβαση laser. 

Ενώ τα γυαλιά προσφέρουν μια γρήγορη και εύκολη λύση για να ρυθμίσετε και να βελτιώσετε την όρασή σας, έχουν και αυτά αρκετά μειονεκτήματα. 

Ένα σημαντικό μειονέκτημα της χρήσης γυαλιών είναι ότι απλά είναι ακατάλληλα για τα περισσότερα (αν όχι όλα) τα αθλήματα ή οποιαδήποτε εργασία ή δραστηριότητα περιλαμβάνει κίνηση. 

Τα γυαλιά δεν συνδέονται σε κάτι, επομένως μπορούν να μετακινηθούν ή να πέσουν κάτω, οι φακοί τους γδέρνονται και ραγίζουν, μπορούν να χαλαρώσουν ή να σπάσουν τα άγκιστρά τους, και να χαθούν. 

Συγκεκριμένα αθλήματα όπως η κολύμβηση και επαγγέλματα όπως η πυρόσβεση μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Ενώ είναι αλήθεια ότι μπορείτε συχνά να φοράτε συνταγογραφημένα γυαλιά, τα επαγγέλματα αυτά έχουν περιορισμούς και πολλοί καταφεύγουν στην ευκολότερη λύση των φακών επαφής -που δεν είναι η ιδανικότερη- ώστε να αποφύγουν τη ταλαιπωρία. 

Όσον αφορά τα καθημερινά προβλήματα, τα γυαλιά προκαλούν ημι-μόνιμα σημάδια στη μύτη, θολώνουν σε κρύο ή σε περιβάλλον με υγρασία, προσελκύουν σκόνη και ρύπους, και μπορούν να είναι πηγή πολλών αθροιστικών παρενοχλήσεων που μπορεί να επηρεάσουν το άγχος και τη ποιότητα ζωής σας. 

Πολλοί είναι αυτοί που συνηθίζουν τα προβλήματα αυτά και απλώς προσαρμόζονται στη λύση των γυαλιών. Αλλά πολλοί είναι και αυτοί που δεν το κάνουν, ειδικά σε περιπτώσεις που τα χρειάζονται μόνο για ανάγνωση. 

Είτε πρόκειται για διπλοεστιακούς, τριπλοεστιακούς ή progressive φακούς, τα γυαλιά είναι ένα εργαλείο που μπορούν να σας βοηθήσουν με αυτό. 

Καθώς η πρεσβυωπία,η μειωμένη ικανότητα ανάγνωσης, αρχίζει να κάνη την εμφάνισή της γύρω στα 40, τα γυαλιά ανάγνωσης είναι ένα εμφανές σημάδι της ηλικίας. 

Τα θετικά της χρήσης φακών επαφής: Καθαρή όραση με τη μια.

 • Συγκρινόμενοι με τα γυαλιά, οι φακοί επαφής προσφέρουν ελαφρώς καλύτερη οπτική οξύτητα. 
 • Οι φακοί επαφής προσφέρουν ευρύτερο και καθαρότερο πεδίο οράσεως σε σχέση με τα γυαλιά. 
 • Οι φακοί επαφής προσφέρουν στο χρήση τη δυνατότητα συμμετοχής σε πολλά αθλήματα και μορφές άσκησης. 
 • Ορισμένοι προτιμούν την διακριτική χρήση των φακών σε σχέση με τα γυαλιά. 

Ως μια εξέλιξη των ταπεινών, αλλά σημαντικών σε παγκόσμιο επίπεδο γυαλιών, οι φακοί επαφής προσφέρουν μια έτοιμοι λύση παρά τα μειονεκτήματά τους. 

Για αρχή, αν και έχουν την ίδια δύναμη και εστιακή ισχύ, οι φακοί επαφής είναι πολύ πιο κοντά στο μάτι από ό, τι γυαλιά. Αυτό σημαίνει ότι καμπυλώνουν το φως κατά τρόπο που ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια στη συνταγογράφησή σας και, για αυτό, ενά αλλάξετε από γυαλιά σε φακούς επαφής μπορεί να αισθανθείτε μια μικρή βελτίωση στην οξύτητα της όρασής σας. 

Ένας ακόμας λόγος που οι φακοί επαφής προσφέρουν καλύτερη όραση σε σχέση με τα γυαλιά είναι το γεγονός ότι τα γυαλιά είναι εκτεθειμένα στα στοιχεία της Φύσης. Οι φακοί των γυαλιών είναι μαγνήτες για τη σκόνη, λερώνονται εύκολα από τα δάκτυλα, και έχουν την τάση να εμφανίζουν μικρές γρατζουνιές και κηλίδες. Επίσης, μπορεί να γυαλίζουν στο φως και να θολώσουν υπό την δράση ξαφνικών αλλαγών στη θερμοκρασία. 

Η περιορισμένη περιφερειακή όραση μπορεί επίσης να παίξει κάποιο ρόλο. Επειδή οι φακοί επαφής έχουν σφαιροειδές σχήμα και δεν αφήνουν χώρο μεταξύ αυτών και του ματιού, μπορείτε να δείτε πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά και να έχετε ολοκληρωμένη και καθαρή περιφερειακή όραση χωρίς να πρέπει να κοιτάξετε μέσα από ένα περιοριστικό πλαίσιο. 

Φυσικά, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των φακών είναι ότι, εν αντιθέσει με τα γυαλιά, οι χρήστες μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα μεγάλο εύρος αθλημάτων και δραστηριοτήτων με λιγότερη παρενόχληση ή εμπόδια. 

Για όσους κοιτάζουν και την εξωτερική εμφάνιση, οι φακοί επαφής είναι διακριτικοί, επομένως δεν έχετε το άγχος εάν θα ταιριάζουν με το στυλ σας. Ακόμα και έτσι, εάν σας αρέσει η εμφάνισή σας με γυαλιά, μπορείτε πάντα να επιλέξετε ένα μη συνταγογραφούμενο ζευγάρι γυαλιών. 

Επίσης, λόγω της διακριτικότητάς τους, κανείς δε θα καταλάβει ότι φοράτε φακούς επαφής εκτός αν τους το πείτε. Αυτός είναι ένας λόγος που ορισμένοι άνω των 40 προτιμούν monovision ή πολυεστιακούς φακούς επαφής, οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι με τρόπο τέτοιο που μειώνει την ανάγκη για γυαλιά ανάγνωσης. 

Τα μειονεκτήματα της χρήσης φακών επαφής: Ενοικιαζόμενη όραση που συνοδεύεται από ένα απροσδόκητο κόστος.

 • Οι φακοί επαφής εκθέτουν τους χρήστες σε υψηλό κίνδυνο μόλυνσης ή οφθαλμικής βλάβης. 
 • Δεν είναι ασυνήθιστο για τους χρήστες να βιώσουν ξηρότητα, ερεθισμό, και ερυθρότητα. 
 • Οι φακοί επαφής απαιτούν μια αυστηρή και άβολη υγειονομική πρακτική. 
 • Οι δυσμενείς επιπτώσεις των φακών επαφής επιδεινώνονται από παράγοντες του τρόπου ζωής. 
 • Οι φακοί επαφής είναι μη ανεκτοί από πολλούς ανθρώπους. 
 • Οι φακοί επαφής μπορεί να μην είναι σε θέση να διορθώσουν πλήρως τον αστιγματισμό. 
 • Μακροπρόθεσμα, οι φακοί επαφής κοστίζουν συνήθως περισσότερο από τα γυαλιά και τη χειρουργική επέμβαση laser. 

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των φακών επαφής – το ότι έρχονται σε άμεση επαφή με το μάτι – τυγχάνει να είναι και το μεγαλύτερο μειονέκτημά τους. 

Το γεγονός ότι χρησιμοποιείτε το δάκτυλό σας για να τοποθετήσετε ένα ξένο σώμα στην επιφάνεια του ματιού σας δεν είναι καθόλου υγιεινό. Το αποτέλεσμα είναι ότι η χρήση φακών επαφής, ειδικά μακροπρόθεσμα, σας εκθέτει σε υψηλό κίνδυνο μόλυνσης ή οφθαλμικής βλάβης. 

Αυτό περιλαμβάνει σοβαρά και επιβλαβή για την όραση προβλήματα όπως η λοίμωξη του κερατοειδούς. Τέτοιες λοιμώξεις χαρακτηρίζονται από ερεθισμό, πόνο, ερυθρότητα, υγρά μάτια ή εκκένωση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του British Contact Lens Association (BCLA), η απώλεια όρασης λόγω λοίμωξης του κερατοειδούς από φακούς επαφής εμφανίζονται σε περίπου 6 στους 100.000 χρήστες ετησίως. Η απώλεια όρασης ως αποτέλεσμα κακής χρήσης γυαλιών είναι, όπως περιμένετε, σχεδόν μηδενική, ενώ ως αποτέλεσμα της LASIK είναι εξαιρετικά σπάνια – με τις πιθανότητες παντελούς απώλειας οράσεως να είναι τόσο μικρές (με τη προϋπόθεση ότι επισκέπτεστε μια κλινική υψηλής ποιότητας) που είναι σχεδόν αδύνατο να εξαχθεί ένα συμπέρασμα για αυτή. 

Τέτοια προβλήματα είναι ακόμα πιο πιθανό να συμβούν εάν φοράτε τους φακούς επαφής για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα ή δεν καταφέρνετε να συμορφωθείτε με τις συνιστώμενες υγειονομικές πρακτικές. Η κακή υγιεινή, σε συνδυασμό με ύπνο με τους φακούς, αυξάνει περαιτέρω τις πιθανότητες μόλυνσης έως και τέσσερις φορές περισσότερο. 

Ορισμένες συνήθειες και τρόποι ζωής επίσης αυξάνουν τις πιθανότητες μόλυνσης. Για όσους καπνίζουν ένα-δύο τσιγάρα, μελέτες δείχνουν ότι εάν καπνίζετε, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι τρεις φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τους μη καπνιστές. 

Οτιδήποτε περιλαμβάνει ακραίες δραστηριότητες ή νερό – αυτό συμπεριλαμβάνει ντουζ και σάουνα – μπορεί να καταλήξει σε πρόβλημα. 

Για τους παραπάνω λόγους οι φακοί επαφής θεωρούνται ασφαλείς και κατάλληλοι μόνο ως προσωρινή λύση. Οι φακοί επαφής παρεμποδίζουν την φυσική αλληλεπίδραση μεταξύ δακρύων και των επιφανειακών κυττάρων του κερατοειδούς και έτσι οι πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων όπως ερεθισμοί και ξηροφθαλμία είναι σχεδόν αναπόφευκτες – ειδικά εάν εργάζεστε σε υπολογιστή ή παιρνάτε χρόνο στις ηλεκτρονικές συσκευές σας. 

Οι φακοί επαφής προορίζονται μόνο για χρήση από άτομα που έχουν ανάγκη από οπτική ενίσχυση και έχουν λάβει υπόψιν τους τους κινδύνους και παρακολουθούνται από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Όμως σήμερα υπάρχει μια ανερχόμενη βιομηχανία “καλλωπιστικών” φακών που έχει ορισμένες ανησυχητικές προεκτάσεις. 

Τέτοιοι καλλωπιστικοί φακοί όπως οι χρωματιστοί ή οι “big eye” φακοί, έχουν τη τάση να είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος και να έχουν πολύ μικρότερο ποσοστό μετάδοσης οξυγόνου. Αντί να είναι εντελώς καθαροί, πολλοί καλύπτουν μέρος του λευκού του ματιού και αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων όπως η ερυθρότητα του ματιού και η λοίμωξη. 

Οι φακοί επαφής τείνουν να είναι η πλέον κοστοβόρα φορμή διόρθωσης προβλημάτων όρασης. Αλλά αυτό μπορεί να εξαρτηθεί από τη συνταγογράφηση, την ηλικία και τη συχνότητα χρήσης. 

Σε πολλές περιπτώσεις, σε βάθος δεκαπενταετίας, το κόστος των φακών επφαής είναι περίπου το ίδιο με την υψηλότερης ποιότητας χειρουργική επέμβαση laser, με την οποία εκτός του ότι αποφεύγετε το κίνδυνο μολύνσεων, έχετε και πολλά άλλα πλεονεκτήματα. 

Τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής επέμβασης laser: Ένας επαναστατικός τρόπος για να βελτιώσετε την όρασή σας.

 • Εν αντιθέσει με τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής, η χειρουργική επέμβαση laser δεν είναι μια προσωρινή λύση, αλλά μια μόνιμη διόρθωση της όρασής σας. 
 • Πολλοί ασθενείς επιτυγχάνουν υψηλότερη οπτική οξύτητα από χειρουργική επέμβαση laser από ό,τι είναι εφικτό με γυαλιά ή φακούς επαφής. 
 • Η χειρουργική επέμβαση laser προσφέρει σε αθλητές και γυναίκες και σε οποιονδήποτε είναι ενεργός μια καθαρή και άνευ περιορισμών όραση. 
 • Η χειρουργική επέμβαση laser είναι μια από τις πιο ασφαλείς επεμβάσεις παγκοσμίως. 
 • Μακροπρόθεσμα, η χειρουργική επέμβαση laser μπορεί να είναι η φθηνότερη μορφή διόρθωσης προβλημάτων όρασης. 

Η κύρια διαφορά μεταξύ γυαλιών, φακών επαφής και χειρουργικής επέμβασης laser είναι ότι δεν προσαρμόζει παροδικά την όρασή σας με την προσθήκη επιπλέον φακού στο μάτι. Αντιθέτως, την αλλάζει μόνιμα εξαλείφοντας τα διαθλαστικά σφάλματα. 

Το πρώτο κύριο όφελος αυτού είναι ότι σας απαλλάσσει από τη χρήση γυαλιών και φακών επαφής και, ως αποτέλεσμα, των μειονεκτημάτων τους. Επισκευές, αντικαταστάσεις, επισκέψεις σε οφθαλμιάτρους, κίνδυνοι μόλυνσης, ξηροφθαλμία, ερεθισμοί, περιορισμοί σε δραστηριότητες, άγχος – η χειρουργική επέμβαση laser είναι η πιο σίγουρη μορφή διόρθωσης όρασης που κυκλοφορεί καθώς μόλις την κάνεις, μπορείς να την ξεχάσεις και να συνεχίσεις τη ζωή σου. 

Σχεδόν το 100% των ασθενών που λαμβάνουν τη τυπική θεραπεία LASIK επιτυγχάνουν 5/10 όραση και πάνω από το 95% επιτυγχάνουν 10/10 ή καλύτερα. 

Δεν είναι ασυνήθιστο οι ασθενείς να επιτυγχάνουν ακόμα καλύτερη όραση με την χειρουργική επέμβαση laser. Για παράδειγμα, 97% των ασθενών με πρόβλημα μυωπίας επιτυγχάνουν 10/10 ή καλύτερα. 

Πολλοί αθλητές και γυναίκες επιλέγουν τη χειρουργική επέμβαση laser για αυτόν ακριβώς το λόγο. 

Η χειρουργική επέμβαση laser είναι επίσης μια συνεχώς βιώσιμη λύση για ανθρώπους με προβλήματα όρασης που δεν μπορούν να βρουν κατάλληλη λύση από τα συνταγογραφούμενα γυαλιά ή φακούς επαφής.  

Λαμβάνοντας αυτό υπόψιν, και με την επέμβαση να έχει εφαρμοστεί σε πάνω από 35 εκατομμύρια ανθρώπους, η χειρουργική επέμβαση laser εν συνόλω είναι μια καλά καθιερωμένη μέθοδος και θεωρείται από τους ειδικούς ως ο ασφαλέστερος και πλέον αποτελεσματικός τρόπος επιλεγόμενης χειρουργικής παγκοσμίως. Και, παρόλο που έχει υψηλό αρχικό κόστος, μακροπρόθεσμα καταλήγει να έχει ίδιο ή και χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τους φακούς επαφής ή τα γυαλιά. Αυτό ενισχύεται και από την ικανοποίηση και τη ποιότητα ζωής των ασθενών, με όσους επέλεξαν την χειρουργική επέμβαση laser να αναφέρουν σημαντική βελτίωση στη ποιότητα της μετεγχειρητικής ζωής τους.  

Τα μειονεκτήματα της χειρουργικής επέμβασης laser: Απαιτεί σωστή πληροφόρηση.

 • Η χειρουργική επέμβαση laser έχει υψηλό αρχικό κόστος. 
 • Ορισμένοι ασθενείς δεν είναι κατάλληλοι για χειρουργική επέμβαση laser. 
 • Η χειρουργική επέμβαση laser είναι μια χειρουργική διαδικασία με ορισμένους κινδύνους. 
 • Η παραπληροφόρηση μπορεί να προκαλέσει σύγχηση. 

Ως την τελευταία εξέλιξη στον τομέα της διόρθωσης της όρασης, η χειρουργική επέμβαση ματιών με laser έχει λιγότερα μειονεκτήματα από τους φακούς επαφής και τα γυαλιά. Ωστόσο, δεν είναι χωρίς τους περιορισμούς της. 

Αρχικά, μερικοί άνθρωποι δεν είναι απλώς κατάλληλοι για χειρουργική επέμβαση ματιών με laser. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην μικρή τους ηλικία, σε εγκυμοσύνη, ή να έχουν ορισμένα ιατρικά ή οφθαλμολογικά προβλήματα όπως ο κερατόκωνος. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να σημαίνει ότι είστε προσωρινά ή μόνιμα ακατάλληλος για θεραπεία. 

Όσον αφορά τη θεραπεία, ένα από τα πρώτα προβλήματα που δεν μπορεί να αποφευχθεί είναι το υψηλό κόστος σε σύγκριση με τους φακούς επαφής και τα γυαλιά. 

Μια από τις σημαντικότερες απορίες σχετικά με την χειρουργική επέμβαση laser είναι η πιθανότητα να μην πάει κάτι καλά κατά την διαδικασία ή να συμβεί κάτι μη αναμενόμενο. 

Όπως και με κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα τα πράγματα δεν πηγαίνουν 100 τοις εκατό, όπως είχε προγραμματιστεί. Ωστόσο, μιας και η χειρουργική επέμβαση laser είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, βασισμένη σε τεχνολογία αιχμής, ο κίνδυνος του ανθρώπινου σφάλματος είναι ελαχιστοποιημένος και οι πιθανότητες να προκύψουν επιπλοκές είναι εξαιρετικά χαμηλές. 

Αυτό μας οδηγεί στο τελικό συμπέρασμα: υπάρχει παραπληροφόρηση και συμβουλευτική ασάφεια γύρω από την χειρουργική επέμβαση laser. 

Αυτό σημαίνει ότι είναι στο χέρι του καθενός να εξετάσει τη πηγή πληροφοριών του και να ενημερωθεί για το πώς να ψάχνει μια ποιοτική κλινική για χειρουργική επέμβαση laser. Με το τρόπο αυτό μπορείτε να αποφύγετε να χαθείτε και να παρασυρθείτε από την παραπληροφόρηση και να αποφασίσετε εσείς ποια μέθοδος διόρθωσης όρασης είναι η καλύτερη για εσάς. 

Ελπίζουμε ότι αυτός ο πρακτικός οδηγός για τα γυαλιά, τους φακούς επαφής και τη χειρουργική επέμβαση laser σας φάνηκε χρήσιμος. Εάν θα θέλατε να μάθετε εάν η Xειρουργική Eπέμβαση με χρήση Laser είναι η καλύτερη λύση για εσάς, επικοινωνήστε μαζί μας.