ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Ε:  Είμαι κατάλληλος υποψήφιος για Laser διαθλαστική χειρουργική;
A:  Βασικά στοιχεία καταλληλότητας είναι η ηλικία άνω των 20 ετών (εκτός ειδικών περιπτώσεων όπως οι υποψήφιοι στρατιωτικών σχολών), η σταθερότητα του διαθλαστικού σφάλματος τον τελευταίο χρόνο και η καλή υγεία των ματιών. Από εκεί και πέρα γίνεται λεπτομερής και διεξοδικός έλεγχος με εξετάσεις προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι ο ενδιαφερόμενος είναι κατάλληλος για laser.

Ε: Πόσο διαρκεί η επέμβαση Laser;
A:
Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 10 λεπτά για το κάθε μάτι. Αυτός ο χρόνος περιλαμβάνει και το σύνολο της προετοιμασίας. Το ίδιο το laser χρειάζεται μόνο 15 δευτερόλεπτα για να διορθώσει 5 βαθμούς. Δεν χρειάζεται ειδική νοσηλεία ούτε ειδική θεραπεία.

Ε: Η επέμβαση είναι επώδυνη;
A:
Όχι. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο ασθενής αισθάνεται μόνο ότι κάποια ακουμπάει απαλά τα μάτια του.

Ε: Πόσο χρειάζονται τα μάτια για να αναρρώσουν;
A:
Στην PRK ο κερατοειδής χρειάζεται 2 ημέρες για να αναρρώσει, ενώ στη LASIK η ανάρρωση επιτυγχάνεται την επόμενη μέρα της επέμβασης. Βέβαια ήπιες μεταβολές στην όραση παρατηρούνται για αρκετό χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση.

Ε: Πώς φροντίζουμε τα μάτια μετά την επέμβαση;
A:
Αποφεύγουμε οποιοδήποτε περιβάλλον έχει κινδύνους για μόλυνση και οποιαδήποτε δραστηριότητα επιβαρύνει τα μάτια όπως make up, κολύμβηση ή τρίψιμο για μερικές εβδομάδες. Χρησιμοποιούμε κολλύρια και φοράμε γυαλιά στον ήλιο.

Ε: Το laser θεραπεύει μόνο τη μυωπία;
A:
Όχι. Laser θεραπεία μπορεί να γίνει στην μυωπία, τον αστιγματισμό, την υπερμετρωπία και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις πρεσβυωπίας.

Ε: Τι διαδικασία χρειάζεται πριν την επέμβαση;
A:
Ένας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος προηγείται πάντα της επέμβασης και ελέγχει στοιχεία όπως πιθανή ξηροφθαλμία, πολύ μεγάλες κόρες, ανώμαλη τοπογραφία ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία της θεραπείας.

Ε: Υπάρχουν επιπλοκές μετά από Laser διαθλαστική επέμβαση;
A:
Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίσουν προσωρινά προβλήματα όπως φωτοευαισθησία, ξηροφθαλμία, μεταβολές της όρασης, υπέρ ή υποδιόρθωση, θάμβο και άλω που όμως με το χρόνο μειώνονται και αμβλύνονται.

Ε: Αν δεν μπορώ να υποβληθώ σε Laser έχω άλλες επιλογές ;
A:
Μη καταλληλότητα για laser διαθλαστική δεν αποκλείει τη δυνατότητα για εφαρμογή άλλων θεραπειών όπως η ένθεση ειδικού ενδοφακού Vision ICL(link) με ίδια αποτελεσματικότητα.

KAMRA

Ε: Τι είναι ο KAMRA;
A: Ο KAMRA είναι μια ασφαλής, διαχρονική και αποδεδειγμένη λύση για την αποκατάσταση της κοντινής όρασης στις καθημερινές δραστηριότητες. Μικρότερος και λεπτότερος από ένα φακό επαφής, ο KAMRA είναι ένας μικροσκοπικός δακτύλιος.

E: Πως λειτουργεί η όραση KAMRA;
Α: Ο KAMRA παρέχει ένα πιο φυσιολογικό εύρος όρασης. Δουλεύει όπως το διάφραγμα της φωτογραφικής μηχανής αυξάνοντας το βάθος πεδίου. Το μικρό κεντρικό άνοιγμα του δακτυλίου επιτρέπει μόνο τις εστιασμένες ακτίνες φωτός, βοηθώντας έτσι την μακρινή, την κοντινή και την ενδιάμεση όραση.

E: Ποιος μπορεί να επωφεληθεί από την όραση KAMRA;
Α: Η όραση KAMRA είναι ιδανική για άτομα συνήθως μεγαλύτερα από 40 ετών που αναζητούν ένα τρόπο να ανακτήσουν την κοντινή τους όραση και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα γυαλιά πρεσβυωπίας.

E: Τι πλεονεκτήματα προσφέρει η όραση KAMRA;
A: Προσφέρει ελευθερία στις καθημερινές δραστηριότητες
Απoκαθιστά ευκρίνεια στην κοντινή και ενδιάμεση όραση.
Διατηρεί ανεπηρέαστη την μακρινή όραση.

E: Η μακρινή μου όραση επηρεάζεται;
Α: Όχι. Ο KAMRA ενώ αποκαθιστά την κοντινή όραση δεν επηρεάζει την μακρινή.

Ε: Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα της επέμβασης; Πρέπει να αλλάξω το ένθεμα KAMRA αν η πρεσβυωπία μου χειροτερέψει;
Α: Η όραση KAMRA είναι διαχρονική. Με την προϋπόθεση ότι δεν αλλάζει κάτι στα μάτια η δράση του KAMRA είναι μόνιμη.

Ε: Από τι υλικό είναι φτιαγμένος ο KAMRA;
Α: Από ειδικό συνθετικό υλικό απόλυτα συμβατό με τον ιστό.

Ε: Πόσο μεγάλος είναι ο KAMRA;
Α: Είναι πολύ μικρότερος και λεπτότερος από ένα φακό επαφής. Φανταστείτε τον σαν ένα μικρό δακτύλιο. Έχει συνολική διάμετρο 3.8 mm ενώ το εσωτερικό άνοιγμα είναι 1.6 mm. Το πάχος του είναι 5 μm (όσο το πάχος ενός ερυθρού αιμοσφαιρίου).

Ε: Θα αισθάνομαι τον KAMRA στο μάτι μου;
Α: Όχι. Καθόλου.

Ε: Θα φαίνεται ο KAMRA στο μάτι μου;
Α: Σε φυσιολογικές συνθήκες όχι. Μόνο αν κάποιος κοιτάξει με πολύ προσοχή από το πλάι μπορεί να τον διακρίνει.

Ε: Θα κουνιέται ο KAMRA στο μάτι μου;
Α: Όχι. Το ειδικό υλικό από το οποίο αποτελείται δεν επιτρέπει να κινηθεί καθόλου.

Ε: Πόσο καινούργιος είναι ο δακτύλιος KAMRA.
Α: Εδώ και 12 χρόνια εφαρμόζεται η τεχνολογία KAMRA. Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους γιατροί έχουν προτιμήσει τον KAMRA για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της πρεσβυωπίας.

Ε: Μπορεί ο KAMRA αν χρειαστεί να αφαιρεθεί;
Α: Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της διαδικασίας είναι το γεγονός πως είναι πλήρως αναστρέψιμη αν προκύψει λόγος.

Ε: Πως τοποθετείται ο KAMRA στο μάτι;
Α: Χρησιμοποιώντας ένα υπερσύγχρονο laser (femto-laser) δημιουργείται μία υποδοχή στον κερατοειδή (το μπροστινό διάφανο τμήμα του ματιού) όπου τοποθετούμε τον KAMRA.

Ε: Η διαδικασία τοποθέτησης του KAMRA διαρκεί πολύ;
Α: Η όλη διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 20 λεπτά.

Ε: Πονάει η διαδικασία τοποθέτησης του KAMRA ;
Α: Όχι. Χρησιμοποιούμε ειδικές αναισθητικές σταγόνες και το το μόνο που μπορεί να αισθανθεί κανείς είναι μία ελαφριά πίεση.

Ε: Μετά την τοποθέτηση του KAMRA θα παρατηρήσω κατευθείαν βελτίωση;
Α: Ο ρυθμός βελτίωσης εξαρτάται από τον μεταβολισμό του καθενός. Κάποιοι παρατηρούν βελτίωση την πρώτη κιόλας εβδομάδα. Άλλοι μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο.

Ε: Πόση βελτίωση στην κοντινή μου όραση μπορώ να περιμένω από τον KAMRA;
Α: Ο βαθμός βελτίωσης εξαρτάται για τον καθένα. Σίγουρα όμως η βελτίωση θα είναι εμφανής στις καθημερινές δραστηριότητες όπως το διάβασμα του κινητού, το διάβασμα ενός περιοδικού, το διάβασμα ενός menu.

Ε: Πως μπορώ να έχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;
Α: Ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνουμε μετά την τοποθέτηση του KAMRA. Αυτό περιλαμβάνει εξάσκηση στο διάβασμα και λήψη της κατάλληλης θεραπείας.

Ε: Χρειάζομαι επανεξέταση μετά την τοποθέτηση του KAMRA;
Α: Όπως σε κάθε επέμβαση ο επανέλεγχος είναι απαραίτητος. Έτσι διασφαλίζουμε την καλύτερη δυνατή μετεγχειρητική πορεία.

Ε: Είμαι κατάλληλος αν έχω ήδη υποβληθεί σε επέμβαση.
Α: Αν έχτε υποβληθεί σε laser επέμβαση ή επέμβαση καταρράκτη μπορεί επίσης να είστε υποψήφιος για ΚΑΜRΑ. Χρειάζεται ειδικός προεγχειρητικός έλεγχος για να διαπιστωθεί η καταλληλότητα σας.

Ε: Αν επιλέξω τον KAMRA και αργότερα εμφανίσω καταρράκτη;
Α: Αν εμφανίσετε καταρράκτη μπορείτε να χειρουργηθείτε κανονικά. Ο KAMRA θα συνεχίσει να σας εξυπηρετεί στην κοντινή και ενδιάμεση όρασή σας.

ICL

Ε: Είναι δοκιμασμένη η μέθοδος ICL;
A: Ο Visian ICL είναι διαθέσιμος στη διεθνή αγορά για περισσοτερα από 15 χρόνια. Σήμερα πάνω από 500,000 φακοί έχουν τοποθετηθεί με την ικανοποιήση των ασθενών σε σχετικές μελέτες να ξεπερνάει το 99%.

E: Ποιος είναι κατάλληλος υποψήφιος για ICL;
Α: Οποιοσδήποτε αναζητά απεξάρτηση από τα γυαλιά του είναι υποψήφιος για ICL ακόμη και όσοι έχουν ιδιαίτερα υψηλή μυωπία ή ειδικές απαιτήσεις. Λεπτομερής οφθαλμολογική εξέταση καθορίζει την καταλληλότητα ή μη σε παθήσεις όπως ιρίτιδα, γλαύκωμα ή διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

E: Που τοποθετείται ο Visian ICL;
Α: Ο πιστοποιημένος οφθαλμίατρος θα τοποθετήσει τον Visian ICL μέσω μιας μικροσκοπικής τομής ακριβώς πίσω από την ίριδα και μπροστά από τον φακό του ματιού όπου παραμένει δια βίου.

E: Η διαδικασία πονάει;
A: Όχι. Οι περισσοτεροι ασθενείς αναφέρουν πως ήταν ιδιαίτερα άνετοι κατά την διαδικασια. Κάποιοι αναφέρουν πως είχαν ελάχιστες ενοχλήσεις.

E: Από τι υλικό είναι φτιαγμένος Visian ICL;
Α: O Visian ICL είναι φτιαγμένος από προηγμένο βιοσυνθετικό υλικό που ονομάζεται Collamer και έχει υψηλή περιεκτκότητα σε κολλαγόνο. Το υλικό αυτό δεν προκαλεί καμία αντίδραση ή αλλεργία λόγω της ειδικής του σύνθεσης.

Ε: Τι συμβαίνει αν η μυωπία μου αλλάξει αφού έχει τοποθετηθεί ο Visian ICL;
Α: Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του Visian ICL είναι ότι προσφέρει μεγάλη ευελιξία. Αν για κάποιο λόγο η μυωπία αλλάξει μετά την τοποθέτηση του τότε θα μπορούσε να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί με άλλον. Επίσης με δεδομένη την καταλληλότητα εύκολα θα μπορούσε να συνδυαστεί με μία συμπληρωματική laser διαθλαστική επέμβαση.

Ε: Ο Visian ICL είναι ορατός στους άλλους;
Α: Όχι. Η θέση του πίσω από την ίριδα τον κάνει αόρατο σε όλους.

Ε: Θα αισθάνομαι τον Visian ICL στο μάτι μου;
Α: Όχι. Ο σχεδιασμός του είναι τέτοιος που του επιτρέπει να μένει στη θέση του χωρίς να αλληλεπιδρά καθόλου με τις δομές του ματιού. Το μόνο που αντιλαμβάνεστε είναι η καθαρή σας όραση.